Les Falles de Valéncia i el pancatalanisme.

Hui és un dia gran per a tots els valencians. No només celebrem el dia de Sant Josep i el dia del pare sino també la cremà de les Falles. Encara que no soc faller i possiblement no ho siga mai ya que soc amant del silenci i la tranquilitat, no deixe de reconéixer que les Falles són, en tota certea, la festa més bonica del planeta. No hi ha en tot el món cap atra festa que atesore  tal nivell d’història, d’art i de cultura popular com les Falles del nostre Regne.

Yo, com a valencià que soc, em sent i em sentiré profundament orgullós d’una festa tan preciosa, tan espectacular i sobretot  tan diferenciadora. No és d’estranyar que el pancatalanisme sempre haja abominat les Falles. Perque són un element diferencial del nostre poble … Si les Falles es feren en Barcelona els nostres veïns catalans es desfarien en elogis cap a una festa tan catalana pero com són típiques del nostre país brofeguen i parlen pestes d’ella.

I no és per a menys. Les Falles, igual que uns atres puntals del folclor valencià (la Magdalena de Castelló, la Tomatina de Bunyol, les Fogueres de Sant Joan, els Moros i Cristians o el Misteri d’Elig) constituïxen elements enriquidors de la nostra cultura i sobretot un símbol identitari que demostra, una volta més, que els valencians, també en este camp, tenim una cultura pròpia i diferenciada de la dels espanyols i els catalans. Li dolga a qui li dolga.

Les Falles són un nexe d’unió dels valencians que es viu no a soles en el Cap i Casal sino en tota la nostra nació. Alzira, per eixemple, és la segona ciutat del món en major número de monuments fallers (quaranta, u per cada 1.000 habitants). Elda celebra també les Falles, encara que en setembre. I són moltíssims els valencians de les comarques del nort i del sur que s’acosten estos dies al Cap i Casal per a poder fruïr de la música, de la pòlvora i el foc.

I no voldria passar per alt que encara hui, a pesar de l’infame procés de substitució llingüística que patim  i que vol erradicar el valencià per a impondre el català, l’inmensa majoria d’obres de teatre que se fan en el nostre Regne usa la Normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV). I en gran mida el teatre faller és responsable directe de l’èxit. No és d’estranyar que estos dies els catalanistes estiguen més calents que un gos malalt de ràbia.

7 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. Alcoy
  Mar 19, 2010 @ 09:06:49

  ¡Vixca Valéncia i vixca les Falles!

  Per cert, molt guapes les Falles d’Alzira. Les vaig vore l’any passat i m’agradaren molt. Sabia que hi havia moltes allí pero no sabia que foren tantes.

  Un abraç, germà.

  Me gusta

  Responder

 2. WiZaRd_
  Mar 19, 2010 @ 13:39:38

  Yo actualment no soc faller, perque degut a la crisis per la que estem passant, ara mateix, és una cosa molt important per a mi, pero prescindible. I en orde de prioritats, enguany s’ha quedat per davall d’atres coses.

  Ara be, és una festa tradicional del Poble Valencià que com ben dius, s’ha de defendre a mort. Que per molt que els catalanistes vullguen fotre-la, no van a poder. Perque la gran majoria de fallers a banda de fruir de les festes també son uns gran creadors i propagador de valenciania i valencianisme. I això és lo que mes fots als catalanistes.

  Personalment este dia no m’agrada res, perque és l’últim dia de tot… i com tot lo bo s’acaba, açò també. Pero l’any que ve tornarem… ¡i en més força, segur! 😀

  Per cert, no te coneixia. Bon blog.

  Me gusta

  Responder

 3. José Ángel
  Mar 19, 2010 @ 14:30:20

  ¡Vixca les Falles! ¡Vixca el Regne de Valéncia!

  Me gusta

  Responder

 4. Daniel
  Mar 20, 2010 @ 18:58:47

  A mí lo que me impresiona es la cantidad de extranjeros que vienen todos los años a ver las Fallas. Escuchaba en la radio el otro día que una chica de Taiwan ya había venido (a propósito) para ver las Fallas por tercer año consecutivo. Impresionante.

  Me gusta

  Responder

 5. J.Ferrer
  Mar 20, 2010 @ 19:55:51

  Puix si. Tots teniu raó. És una festa impressionant. Yo recorde un any en Alzira que vingué un empresari estadounidenc i es quedà flipat en un monument faller que havia vist. Quan li digeren que anaven a cremar-lo se fea creus i dia que per favor que no el cremaren, que ell volia comprar-lo per a emportar-se’l al seu país. Els valencians tenim una cultura importantíssima i hem d’enorgullir-nos d’ella.

  Me gusta

  Responder

 6. Marc
  Oct 14, 2010 @ 00:12:34

  Et felicito sincerament pels continguts del bloc, hi he trobat informació molt interessant.

  Tot i això crec que generalitzes massa amb els catalans. Poso la mà al foc que la gran majoria de catalans no només no tenim un sentiment advers cap al valencianisme, ans al contrari, per proximitat el respectem més que cap altre.

  De veritat et dic que els únics catalans pancatalanistes dels que tinc constància responen al mateix estereotip «perroflautero» del que parles en alguns articles. T’asseguro que són 4 gats. De tots els catalans que conec mai n’he sentit a cap parlar pestes de les Falles.

  Estic amb tu, les trobo una de les festes més espectaculars que hi ha.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: