L’intolerable i vergonyosa marginació de les comarques del sur.

En el moment en que escric estes llínes tres són els equips valencians que lluiten desesperadament per conseguir l’anhelat ascens a primera divisió. Un d’ells és l’ínclit Llevant. Els atres dos són de les comarques del sur: Hércules i Elig. L’última volta que el conjunt alacantí estigué en la màxima categoria del fútbol estatal fon en le temporada 1996-97 de la mà del mític defensa croata Dubravko Pavlicic. Ara els artífexs de l’ascens podrien ser dos héroes de la Selecció Valenciana, Francesc Farinós i Francesc Rufete. L’Elig jugà en primera per última volta en 1988-1989.

Es curiós que Alacant, en 330.000 habitants o Elig, en 230.000 no tinguen cap equip en primera perque hi ha moltes ciutats d’un tamany paregut que tenen o han tengut un equip en primera tota la vida: Corunya, Vigo, Sant Sebastià, Bilbao, Oviedo, Gijón, Santander… Pero mosatros no. I si parle de deport és perque pense que va vinculat directament a la riquea. Només pots tindre èxits deportius quan tens una economia puixant i saps fer les coses ben fetes. L’històric fracàs deportiu d’Alacant i Elig no pot deslligar-se de l’intolerable marginació que patix tot el sur valencià.

Espanya té huit grans àrees metropolitanes: Madrit, Barcelona, Saragossa, Bilbao, Sevilla, Màlaga, Valéncia i Alacant-Elig. Això significa que dels huit núcleus demogràfics més importants de l’Estat, dos es troben en la nostra autonomia. La regió d’Alacant-Elig és ademés una de les més dinàmiques i prósperes d’Europa, en un turisme, una indústria tradicional i una agricultura de primer orde. No obstant, el significatiu pes demogràfic i econòmic de les comarques del sur no se veu traduït en el pes polític i social que per dret, població i economia li pertoca.

En Alacant començaren exigint el transvàs de l’Ebre i ara mateix ploren perque temen el fi del transvàs Tajo-Segura. No només se torpedeja el progrés de la nostra terra sino que ademés no se mos aporta cap solució perque les desaladores que mos havien promés per a garantisar el suministre hídric de la regió tampoc arriben. És increïble que l’Estat Espanyol decidixca dinamitar una agricultura rendible i no subvencionada com la valenciana o matar la gallina dels ous d’or del turisme. Només es pot entendre si és per a beneficiar a unes atres regions que són competidores directes.

¿Cóm si no es pot explicar que la Costa del sol o la Costa Dorada tinguen AVE i la Costa Blanca no? Pero és més… ¿Cóm es pot explicar que núcleus turístics com Torrevella o Benidorm no disponguen d’accés per via ferroviària? ¿O qué no existixca un tren de rodalies que vertebre a tot del nostre Regne per la costa, de Vinaròs a Oriola? És francament alucinant. Lo més curiós de tot és que des de la ciutat d’Alacant es culpabilisa al Cap i Casal per tot i s’exalta el provincianisme quan la falta d’inversions és responsabilitat directa no de la Generalitat Valenciana sino de Madrit.

Yo vullc un Alacant i un Elig de primera. Pero no només en el fútbol, sino en pressupost, obres públiques, infraestructures… I lo mateix dic per al restant de les comarques del sur i el Regne de Valéncia en general. Pero això només ho conseguirem quan en lloc d’estar mirant en un ull a Madrit i en un atre a Barcelona, mos centrem en defendre  la nostra terra, quan en lloc d’ofrenar noves glòries a Espanya li les ofrenem a lo Regne, quan en lloc de fomentar provincianismes fomentem la germanor entre  tots els valencians per a fer sentir la nostra veu alta i clara en Espanya i el món.

4 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. Alcoy
  Jun 07, 2010 @ 06:39:42

  Ya era hora de que algú denunciara este tipo de coses. Ací en Alcoy tenim unes infraestructures que pareixen tretes d’una peli de la Primera Guerra Mundial. Ací som valencians i no provincians com en la ciutat d’Alacant. I el problema no és que el Cap i Casal mos discrimine. Això només ho diuen quatre garrulos que en la majoria de casos tenen pares forasters. No, el problema és que cada any estem destinant vora el 7% del PIB valencià a mantindre a les sangoneres de Castella, Extremadura, Andalusia, etc, etc. I clar, si la pasta se va cap a les Espanyes llògicament no pot quedar ni un duro per a la nostra terra. A vore quin dia els valencians comencem a votar en clau valenciana i s’acaben estes mandangues.

  Me gusta

  Responder

 2. José Ángel
  Jun 13, 2010 @ 19:41:29

  Remontada espectacular frente al Rayo y dependemos de nosotros mismos para subir a primera. Olé, olé, olé.
  La verdad es que el Hércules tiene la mejor plantilla de toda segunda división… como no suban es para contarles los coj…

  ¡Macho Hércules! ¡Falta una semana y ya estamos en primera!

  Me gusta

  Responder

 3. Daniel
  Jun 13, 2010 @ 19:53:58

  El Hércules tiene la mejor platilla pero lo único que le falla es el gol. El Hércules se juega mucho porque ha construido una platilla con grandes estrellas y si no sube a primera podría sufrir una fuga de estrellas. No nos engañemos: gente como Tote, Portillo, Farinós, Rufete, Delibasic… son jugadores de 1ª división y si el Hércules no sube van a recibir muchas ofertas. Pero bueno, yo estoy seguro de que va a subir a primera (lo espero y lo deseo). Levante y Hércules a primera los dos, como hermanos que somos.

  Me gusta

  Responder

 4. José Ángel
  Jun 22, 2010 @ 06:46:51

  Pues nada. Al final serán cuatro los equipos valencianos en primera división la próxima temporada. Como alicantino que soy, estoy encantado. Ojalá que el Elche suba también y seamos cinco muy pronto.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: