Una bona notícia per a la salut mental dels valencians.

tanca2

El tancament de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) decretat pel president de la Generalitat, Albert Fabra, és una bona notícia per al conjunt dels valencians. O si se preferix, un mal menor. Encara que des del punt de vista institucional és una hecatombe i que ho llamente de tot cor pels professionals (que són uns simples manats que ara es queden sense pa) hi ha indicadors que fan vore que açò és positiu.

Des del punt de vista llingüístic, estos defensors de «la nostra llengua» -la seua, clar, perque la dels valencians segur que no era- ampraven un idioma artificial i ortopèdic totalment alluntat del poble pla. I en segons quines franges horàries eixe ent que havia naixcut «per a potenciar la llengua valenciana» pareixia que estiguera retransmitint des de Madrit. Més que Canal Nou, podrien dir-li Canal Noi o Canal Nueve, com vullguen. Qualsevol cosa excepte «la televisió dels valencians».

Des del punt de vista informatiu i periodístic no hi hagut res tan vomitiu des dels temps del No-Do. Canal Nou es convertí en Canal No-Do, en l’instrument de propaganda del règim, ab manipulacions vergonyants i silencis aborronadors, en la televisió que ni en una dictadura s’atrevirien a fer. Només quan han tancat RTVV és que estos periodistes «plurals», «imparcials» i «transparents» és que han criticat al govern del Partido Popular (PP). ¿No varen tindre temps els últims 20 anys?

Des del punt de vista de la salut mental dels valencians, la desaparició de RTVV és una gran notícia perque simplement era infumable. La Conselleria de Sanitat deuria advertir de que mirar massa Canal Nou produïx Síndrome de Down.  Este «servici públic» inclús pagava en diners de les nostres bojaques a putes per a eixir per la TV a contar que s’havien gitat en tal o qual futboliste o actor. O a vidents per a fer els seus trucs de màgia i opereta i enganyar als més imbècils. Digne de nàusea.

Des del punt de vista econòmic, allò era  un mastodont impossible de mantindre per més temps. Una televisió d’àmbit autonòmic que tenia 1.700 empleats… ¡Més que Antena 3, Telecinco i La Sexta juntes! ¡I això que estes són de cobertura estatal! A voltes anaven a cobrir una notícia tres tios: el locutor, el càmera i un tercer per a portar el cable. Allò s’havia convetit en un niu de panchacontents pero els més de 1200 millons d’euros de deute acumulat fan que este cachalot siga inviable.

Tancar un ent audiovisual no és la fi del món. Tancar un hospital, un colege o una residència sí ho és. Sigam realistes: no podem mantindre quatre televisions públiques (Canal Nou, Nou Dos, Notícies Nou, Canal Nou Internacional) i dos ràdios públiques (Ràdio Nou, Sí Ràdio). Els billets no creixen en els arbres. I que ningú es preocupe perque algun dia podrem tornar a tindre televisions i ràdios valencianes i seran tan casposes o tan admirables com els valencians vullgam que siguen.

11 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. Un
  Nov 06, 2013 @ 23:09:11

  » La Conselleria de Sanitat deuria advertir de que mirar massa Canal Nou produïx Síndrome de Down.»

  Això m’ha paregut de molt mal gust, un menyspreu gratuït a totes les persones que patixen eixe síndrome.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   Nov 06, 2013 @ 23:32:10

   Si haguera dit que «Canal Nou és un càncer» ¿ho hagueres entés com un menyspreu gratuït als malalts de càncer?

   Ho llamente, pero no tinc culpa de que tu entengues malament les coses.

   Me gusta

   Responder

 2. Ricard
  Nov 06, 2013 @ 23:13:47

  Felicitats per aquest gran article, documentat i raonat.
  Als de fora, el teu article, ens fa toca de peus a terra al entendre la realitat televisiva de València, per la desinformació dels mitjans convencionals, en general, i dels propis periodistes de Canal 9, que només te conten la seva versió o com a molt, les seves veritats a mitges.
  En definitiva, estic totalment d’acord amb tu Josué.

  Una abraçada.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   Nov 06, 2013 @ 23:34:12

   Voler entendre a Valéncia per lo que veus i sents en Canal 9 és com voler entendre a Espanya per lo que veus i sents en el NO-DO. És una realitat virtual que no té res a vore en la situació real de la societat.

   Me gusta

   Responder

 3. Ricart Sanchis
  Nov 07, 2013 @ 09:25:15

  Un articul per a reflexionar. Es el moment d’escomençar desde zero, en humiltat, responsabilitat, transparencia i sobre tot valencianisme. De mosatros depen.

  Me gusta

  Responder

 4. Gonzalo
  Nov 07, 2013 @ 10:09:27

  Che. Estic d’acord en tot en tu. Pero una cosa. Com que el No-Do era vomitiu?. Com es que fas eixa comparasio? El nodo era el instrument de una nacio tercermundista que havia eixit d’una guerra provocada per los mateixos que ara tornen al odi, la vengansa, i la roina ostia. El nodo seria lo que seria pero el CanalNou es i era molt pijor. Estos en conte de traballar per la pau, el progres i la convivensia, s’han dedicat al llavat de cervell , l’enfrontament, el rencor i l’odi al que no pensa vom ells social-comunistes i catalanistes. Aixina mos va. Ademes son i eren unos antipatriotas traidors a la seua terra, la valenciana, per acomodar, com deia el pare Fullana, la nostra ortografía a la catalana.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   Nov 07, 2013 @ 11:53:10

   El No-Do parlava de les obres que inaugurava Franco pero mai de les persones inocents a les que fusellava i empresonava Franco. Això no crec que siga treballar per la pau, el progrés i la convivència. Més be lo contrari.

   Me gusta

   Responder

 5. Gonzalo
  Nov 07, 2013 @ 15:21:50

  Josua ara si no t’importa vaig escriure en castellá.
  No si eres un discípulo de Llamazares pero el caso es que a parte de imaginar hsy datos objetivos a saber: hubo progreso y tanto q nos colocó como 10a potencia del mundo , estabamos hundidos hasta el punto que eramos de facto un pais tercermundista, hubo paz algo casi inalcanzable en ls España delos 200 años anteriores y si, hubo convivencia y civismo. di que convivian mejor los de un lado que los otros, pero habia convivencia, algo escasita también antes q este General venciera. y por otro lado dime cuantos fusilados por ideas hubo desde el Nodo. no me hagas como El Llamazares que dijo en los desayunos de tve q el mayor asesino de la historia mundial fue el Franco. Se debería documentar el propagandístico, aunque da igual: fa com els catalanistes dir una trola y tornar a dirla cincuanta mil voltes hasta qu’el incauto se la crega. Y si, posiblemente se deberia haber retirado unos años antes de fallecer pero eso es otra historia. Bona vesprá.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   Nov 07, 2013 @ 16:08:22

   Franco fue uno de los mayores criminales del siglo XX. ¿Había paz en España durante el franquismo? Claro, la paz de los cementerios. Al primero que rechiste lo fusilamos y punto. Claro que hay paz así. También hay «paz» en la Cuba de los Castro, pero claro, supongo que para ti ése sí será un terrible asesino. La cantidad de gente inocente a la que mató Franco una vez acabada la guerra civil, una vez cautivo y desarmado el ejército rojo, es de campeonato. Y la prueba es que en este país hay más fosas comunes que municipios. Ésa es la paz de Franco. La paz de los carniceros.

   Me gusta

   Responder

 6. Rubén
  Nov 28, 2013 @ 13:33:24

  Per a començar, diré que aquesta és la meua opinió. Tan vàlida o no com la de tots els altres que es prenen la llibertat d’opinar.

  Des del meu punt de vista, he crescut des de ben menut amb els programes d’entreteniment i dibuixos. Ja amb uns quants anys més i més granadet, he de ser sincer i diré que veig contats programes o dibuixos amb els menuts de casa. Tot i això, crec que amb el canvi d’imatge que van tractar de donar fa uns mesos, van aconseguir recuperar en certa mesura l’interés d’alguns.

  No defendré els informatius, ni altres programes que no eren del meu gust. A la qüestió de la manipulació simplement puc dir que qualssevol televisió té influències polítiques, econòmiques… Val que aquesta es suposa pública, pero tots som conscients del que hi ha darrere, no ens hem de sorprendre ara.

  L’aspecte de la llengua, tan controvertit: és un tema a tenir en compte, pero es sol exagerar. Està clar que és artificial, als mateixos treballadors es notava l’esforç. Però l’objectiu era fer-se entendre, i per a mi ho aconseguien. No es pot criticar l’ús de «la nostra llengua» i després escriure un text com aquest. No em val allò de «fer com fan, no és pecat». El «joc de paraules» amb Sanitat i Síndrome de Down, millor no comentar-lo, no mereix la pena…

  Preguntem-li a la gent major, o als xiquets, si volen que desaparega RTVV. Bé, possiblement si com a tot el que s’ha muntat al voltant, pero no volen que els lleven els seus programes preferits.

  De l’aspecte econòmic, res a objectar. Era insostenible, això segur. Pel que s’ha vist, tampoc es podia ajustar per a que fos més rentable (o no s’ha volgut). Ara, no ens creiem que amb aquestos diners es van a construir 20 o 40 centres de salut i centres educatius. Jo per la meua part, estic content si mantenen i abasteixen els que ja hi han, no en vull més.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: