La fusió de la CAM ¿encert o equivocació?

El culebró de la Caixa d’Aforros del Mediterràneu (CAM) ha arribat al seu punt i final. Després de que durant mesos sonaren possibles fusions en CajaMurcia, Bancaixa, Caja Madrid  i la BBK, finalment s’ha optat per una decisió que pocs esperaven. La CAM s’associarà en Cajastur (que a la seua vegada deglutí a Caja Castilla La Mancha), Caja Extremadura i Caja Cantabria per a donar pas a la que serà la tercera caixa més gran de l’Estat ab 135.000 millons d’euros en actius, 2.300 oficines i 14.000 empleats.

El model triat ha segut el del Sistema Integral de Protecció (SIP) o fusió freda, lo qual comporta que més que una caixa en si mateixa siga una aliança d’elles. Cadascuna de les quatre entitats financeres podrà conservar la seua marca, personalitat jurídica i identitat, pero la sèu social de la nova institució s’ubicarà en Madrit. El president de l’entitat serà el de la CAM, Modesto Crespo, i el repartiment accionarial queda d’esta forma: CAM (40%), Cajastur  (40%), Caja Extremadura (11%) i Caja Cantabria (9%).

Yo sempre he recolzat una fusió CAM-Bancaixa-Caixa Ontinyent en sèu social en Alacant que donaria pas a una de les entitats financeres més sòlides i poderoses d’Europa. Molt s’ha parlat de que tal unió resultava inviable per la duplicitat de clients, oficines i per l’elevat número de despediments que comportaria. Pero ¿acàs no dien lo mateix de les caixes gallegues, andaluses i catalanes i finalment  han optat per esta via? Ací ha sobrat politiqueria i ha faltat valencianisme, patriotisme i altura de mires.

Aixina i tot, no em desgrada l’operació resultant. Des d’un punt de vista estratègic és millor tindre dos grans caixes valencianes que una, la CAM conserva la seua identitat, se dona un pas avant en lo que pareix un fet impossible d’evitar en el futur  si se vol ser capaç de competir (les fusions interregionals) i damunt s’evita el pijor dels escenaris possibles: una anexió a mans de Caja Madrid. En contrapartida, la CAM només controlarà el 40% de la nova entitat  (poc per al seu enorme volum) i la sèu social estarà en la Meseta.

Yo no puc dormir per les nits al pensar que els diners dels valencians algun dia puguen arribar a estar controlats per forasters. El sistema financer valencià conta en quatre grans entitats (CAM, Bancaixa, Ruralcaixa i Banco Valencia) que deuen seguir tenint el seu centre de decisions en el Regne de Valéncia, per a poder recolzar als empresaris i treballadors del país. Tot proyecte nacional ha de vindre recolzat  per una economia vigorosa; per això és tan important velar per les nostres caixes i bancs.

4 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. Daniel
  May 25, 2010 @ 20:47:56

  Esperemos que tras esta fusión de cajas pueda por fin abrirse el crédito a empresarios, autónomos y trabajadores. Porque si no hay crédito circulante no hay recuperación posible de la crisis.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   May 25, 2010 @ 21:54:02

   Ésa es la idea. Ésa y crear unas entidades fuertes que puedan hacer frente a la deuda internacional. Los bancos y cajas deben devolver a entidades financieras extranjeras una cantidad de dinero equivalente al 40% del PIB, según algunos analistas. Es necesario que se unan para evitar la quiebra y para abrir el grifo del crédito.

   Me gusta

   Responder

 2. José Ángel
  May 26, 2010 @ 15:55:36

  Yo como alicantino que soy, o mejor dicho como valenciano de Alicante que soy, también prefería una fusión Bancaja-CAM ya que es la asociación más natural. De todas formas, eso hubiese acarreado un montón de despidos y también hubiese sido malo. Al final de la película, lo bueno es que las dos cajas valencianas siguen siendo valencianas.

  Me gusta

  Responder

 3. Alcoy
  May 27, 2010 @ 05:47:45

  No vos equivoqueu: este experiment a la llarga acabarà sent un banc madrileny. Enrecordeu-vos del BBV, que li posaren la A i chucurruc, cap a Madriz.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: