La Magdalena de Castelló i el pancatalanisme.

La Magdalena és una d’eixes expressions de folclor de les quals cal sentir-nos ben orgullosos tots els valencians. És una festa realment singular, ya que l’originalitat de les gaiates la fa única, especial i distinta. Aglutina elements diferenciadors com les colles o la romeria de les canyes al temps que conserva atributs clamorosament valencians com per eixemple les mascletades, els focs artificials i, com no, la paella.

No obstant, en estos dies de la festa gran de Castelló de la Plana resulta ben trist vore cóm el pancatalanisme tracta d’utilisar la festa per a manipular consciències i trencar la germanor entre els valencians. És trist comprovar com pertot hi ha colles que porten la màrfega catalana mentres que la Real Senyera és ben difícil trobar-la més allà de les entitats oficials. Dividix i venceràs. És la tècnica dels catalans.

El pancatalanisme ha aniuat en la ciutat de Castelló de la Plana d’una forma alarmant. De fet, es respira molt més catalanisme o antivalencianisme en Castelló de la Plana que en Benicarló per eixemple, a on se fan Falles, o en Vinaròs, que té frontera directa en l’Imperi. I ho ha fet fomentant un provincianisme extrem, que considera que el Cap i Casal margina a Castelló i que seria millor mirar cap a Barcelona.

Pero ¿realment Valéncia margina a Castelló? En quatre voltes menys població que les comarques del sur i cinc voltes menys que les centrals, les comarques del nort disponen en les Corts Valencianes d’una representatitivitat en número de diputats molt superior a la que correspondria pel seu pes demogràfic. Açò atenta contra l’idea bàsica de «una persona, un vot» pero mai ningú ha protestat des del Cap i Casal.

Ademés Castelló, que és considerablement més menuda que Valéncia, Alacant o Elig, dispon d’aeroport propi, de l’estació de ferrocarril més moderna de tota la nació i d’una conexió ferroviària considerablement millor que la de les comarques valencianes del sur, que sempre han segut les grans damnificades en matèria de transport. Que li pregunten si no, a ciutats turístiques com Torrevella, Benidorm, etc.

Si existix algun tipo de marginació és de part de Madrit i Barcelona, que no volen un Regne de Valéncia poderós que puga competir en ells. I resulta com a mínim paradoxal que hi haja alguns castelloners que arboren la màrfega catalana, és dir, la bandera d’un poble que està dispost a fer transvasos de l’Ebre només per ad ell pero que no vol donar «ni una gota d’aigua» per a Castelló. És el típic autoodi valencià.

6 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. Algú
  Abr 08, 2011 @ 10:42:48

  I et molesta? no ens trobem a gust sent del País Valencià… Hi ha una política DESASTROSA duta a terme per polítics corruptes que damunt, no volen dimitir. A Castelló ens sentim més pròxims als catalans que als valencians, i si a algú no li agrada, ho senc. La «blavera» que tant vos agradaria als valencians veure a Castelló no la veureu només que a la gent que té colles amb el nom en castellà (MOLT POQUES)… quina vergonya.
  La nostra senyera és la quatribarrada catalana o la quatribarrada amb la banda de dalt verda (la de Castelló).
  Ah, i volem TV3, no Campsnal9. Supose que ho hauràs comprovat quan vas vindre a la Magdalena (Per cert, benvingut sigues les pròximes festes).
  Benicarló i Vinaròs valencians??? Però si la majoria de la gent d’allà directament es considera catalana… I què més dóna que a Benicarló es facen falles? No té res a veure amb la política! De fet, jo vaig anar a València a falles, em va agradar molt, i no per això dic que m’agrada la manera de pensar dels valencians d’eixa zona (per sort, no tots pensen igual allà), que es gitarien junt amb la bandera espanyola… Quan vaig anar a falles només feia que veure eixa bandera. MÉS QUE LA DE VALÈNCIA!!!… És possible això??? Quina vergonya, per favor, sabent que la resta d’Espanya ens margina…
  On ha quedat la nostra cultura? i la nostra llengua? i per què intenten esborrar la nostra història?
  Per aquestes raons no volem pertànyer a València, perquè intenta fagocitar tot allò referent al nostre poble, germà del poble català, balear, alguerés, sud-francés, i andorrà.

  PD: No he pretès ofendre ningú.

  Salutacions des de Benicàssim.

  Me gusta

  Responder

 2. Algú
  Abr 08, 2011 @ 10:56:41

  Se m’havia oblidat comentar una cosa referent al «Regne de València»…
  Creus de veritat que en l’actualitat podríem ser un país competitiu amb els nostres productes??? Jajajaja…
  Uns Països Catalans funcionarien (s’han fet estudis als Estats Units, i seríem molt competitius), però dubte molt que el Regne de València funcionara…
  Que Barcelona ens margina??? XD jajajajaja… mira, no digues tonteries, que això és la tonteria més gran que he sentit dir als de València… En tot cas ens margina Madrid, que és qui s’encarrega de tot el que ocorre a tota Espanya.
  Barcelona no ens margina, i Catalunya en general molt menys. De fet, ens ajuden a mantindre la llengua i ens deixen diners per resoldre els nostres problemes econòmics, cosa que no fa el País Valencià, que damunt és la nostra comunitat… vergonyós…

  Me gusta

  Responder

 3. Alcoy
  Abr 09, 2011 @ 11:06:28

  «Benicarló i Vinaròs valencians??? Però si la majoria de la gent d’allà directament es considera catalana…»

  Sí, només hi ha que vore qui governa als Ajuntaments. ERPV en majoria absoluta XDD.

  «Quan vaig anar a falles només feia que veure eixa bandera. MÉS QUE LA DE VALÈNCIA!!!… És possible això??? Quina vergonya, per favor, sabent que la resta d’Espanya ens margina…»

  Sí, és una puta vergonya. Igual de puta vergonya que portar en Castelló la bandera de Catalunya, terra que no vol «ni una gota d’aigua per als valencians».

  «On ha quedat la nostra cultura? i la nostra llengua? i per què intenten esborrar la nostra història?»

  Pregunta que podem aplicar tant a espanyolistes com a catalanistes. Els dos són la mateixa merda.

  «Uns Països Catalans funcionarien (s’han fet estudis als Estats Units, i seríem molt competitius), però dubte molt que el Regne de València funcionara…»

  Lo mateix dien els britànics de les seues colònies. I hui Irlanda, en crisis i tot, té una renda per càpita superior a la britànica. I no parlem ya de lo malament que li ha anat a Estats Units, Canadà, Nova Zelanda… Els valencians no necessitem més colonialisme sino llibertat. Ser mosatros els que decidim el nostre futur i no que mos dirigixquen per control remot des de Madrit o Barcelona.

  Els PPCC només comportarien canviar el centralisme de Madrit pel de Barcelona i canviar la sumisió econòmica als interesos madrilenys pels de Barcelona. Canviar un amo per un atre es només continuar sent un esclau.

  Me gusta

  Responder

 4. J.Ferrer
  Abr 13, 2011 @ 15:29:01

  Yo he estat enguany en les Falles de Benicarló. No només no he vist cap màrfega sino que hi havia Reals Senyeres per tots els llocs. De fet, els fallers portaven bufandes en la bandera valenciana (en franja blava, per supost) i el nom de la seua falla.

  Me gusta

  Responder

 5. Algú
  May 16, 2011 @ 23:58:00

  Alcoy, no t’enganyes… no seria canviar Madrid per Barcelona, ja que els Països Catalans, com bé el seu nom indica, són «països», això és, que cadascún tindria la seua pròpia capital. Tant costa d’entendre?
  JFerrer, tens amics allà? pregunta’ls si la majoria es considera valenciana. Et sorprendrà la quantitat de respostes negatives que et donen.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: