La «imposición» del valencià.

En els últims dies és notícia que, a partir de 2025, la Generalitat Valenciana exigirà el coneiximent del valencià com un requisit indispensable per a poder ser funcionari en l’administració autonòmica i local. L’excepció serà l’educació, que té el seu propi sistema, i la sanitat, a on no serà requisit pero sí un mèrit fonamental (el valencià puntuarà el triple que una tesis doctoral). És dir, que es reclama una cosa tan normal com que un servidor públic conega la llengua dels ciutadans als qui diu servir. Açò podria haver segut notícia en 1978 pero que ho siga en 2022 evidencia que som una societat anormal. Encara que no compartixc el model de valencià de l’administració –preferixc el de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana al de l’Acadèmia de Zaplana– trobe que és un pas positiu.

Alguns denuncien que és una «imposición del valenciano». Puix sí, senyor. És una imposició. Igual que és una imposició conéixer el castellà (Constitució de 1978 artícul 3.1). Igual que és una imposició saber anglés si vol ser cambrer en Benidorm (i ningú es queixa d’això). Igual que és una imposició tindre un màster docent per a treballar en l’ensenyança secundària. Igual que és una imposició que per a ser mege u haja de fer la carrera de Medicina i el MIR… ¿O preferim que mos opere algú que ha estudiat «en la Universidad de la vida»? ¿Sap qué més és una imposició? La fiscalitat. Mire que la paraula «imposts» ve directament d’ «imposició», perque pagar-los no és, en absolut, voluntari. I si pague els mateixos imposts que un castellaparlant, reclame els mateixos drets.

Referent a si açò discrimina als aspirants a funcionari que venen d’unes atres comunitats (forasters vindran que de casa mos trauran) la resposta és que no. Els valencians no naixem sabent parlar valencià. L’hem de deprendre. Els forasters poden fer lo mateix. «Es que soy de Jaén y en Jaén no se habla valenciano». Per la mateixa regla de tres, suponc que ningú en Jaén sabrà parlar anglés o francés. Yo treballe en el sector de la docència i tinc o he tingut companyers de Navarra, Andalusia, Castella-La Mancha, Castella i Lleó, Canàries… ¡inclús de Romania! que saben parlar el valencià. ¿Cóm ho han fet? ¿Serà qüestió de bruixeria? Si vosté no sap castellà, no pot ser funcionari en Madrit. Si vosté no sap castellà i valencià no pot ser funcionari en Valéncia. No costa tant d’entendre.

Anuncio publicitario

8 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. Joan
  Dic 01, 2022 @ 15:39:48

  efectivament, pero una vegada estem d’acord els catalanistes i els blaveros, mira per on. Però et recorde que la unitat de la llengua és una realitat, i així ho diu qualsevol ent a nivell mundial. Digueu-li com vullgau, , català, valencià o balear, el cas és que és la mateixa llengua per molt que ho diga una entidad privada formada per quatre güelos. Hi ha 46 sentències de tribunals espanyols que així ho diuen, (entre altres coses) i no vaig a perdre el temps en discutir una realitat, i fins ací la explicació. Bona vesprada.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   Dic 01, 2022 @ 16:45:36

   ¡Quina barra teniu! Els secessionistes catalans que estan en contra de que el català siga la mateixa llengua que l’occità venen a parlar-mos als valencians de «unitat de la llengua».

   Me gusta

   Responder

   • Joan
    Dic 02, 2022 @ 08:08:16

    Mira nano…, podeu patalejar el que vulgau, tu i jo estem parlant la mateixa llengua, encara que tú amb alguna que altra falta d’ortografia. En realitat sou uns quants que no haveu viatjat mai pel Pais Valencià i no coneixeu més enllà de Paiporta. La riquesa de la nostra llengua és immensa. Lo únic en que penseu és en la Unidad de la Patria, però referint-vos a Espanya, clar. La vostra terra vos importa una caca, que des de madrid ens vulguen separar a catalans-valencians-balears, no és per altra cosa que per POR, si POR perquè som més i millors. estem infrafinançats, els nostres impostos se’n van a Andalusia, Extremadura i castella i Lleó per a mantindre a gentola que ni ens va ni ens ve. No teniu consciencia de nació, si de nació, pero la valenciana, cosa que veritablement ho som. Per cert, la meua dona es de Lleida, ens entenem a la perfecció, saps perquè?, perque parlem la mateixa llengua, i de segur que si coneguereu el nostre pais Valencià, veurieu que entre un de Cervera i un de Pego no hi ha cap diferència, inclús els cognoms de la marina, la Safor, etc està ple de toponímics de la part de Lleida: Montoliu, Segarra, Segura, Conesa, Camarasa, Ivars. Jo sóc de Xàtiva. i els dos meus cognmons son CATALANS, i fins ací la explicació. Bon dia.

    Me gusta

   • J.Ferrer
    Dic 02, 2022 @ 11:20:03

    I si en la mateixa habitació poses a un islandés, a un noruec, a un danés, a un feroés i a un suec tots cinc s’entenen. ¿Saps per qué? Perque tots parlen català. Clar, o això o és una qüestió de bruixeria.

    Ahí tens un atre cas a on també escriuen en «català», perque s’entén, clar.
    https://www.xunta.gal/a-presidencia/biografia-do-presidente

    I casos com estos hi ha a dotzenes per tot lo món —>>>

    Si en Valéncia es parla català, en Portugal es parla gallec.

    Qué roïna és l’ignorància…

    Me gusta

 2. Jose Montagut
  Dic 01, 2022 @ 17:02:06

  Cuando

  Me gusta

  Responder

 3. Raul
  Dic 17, 2022 @ 22:26:45

  Millor dit imposible amic.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: