Stop valencianofòbia.

Forasters vindran que de casa mos trauran. La valencianofòbia ha calat en la nostra societat. Els casos de discriminació llingüística contra els valenciaparlants es multipliquen. En Gandia un operari de Renfe es va negar a atendre a un client perque parlava valencià i este va perdre el tren. No és un cas aïllat: les taquilleres de Renfe, en este cas de Xàtiva, es negaren a atendre a un atre valenciaparlant en les soflames de tota la vida: «Estamos en España y me tienes que hablar en español». Per lo vist, el valencià es parla en Alemanya. El conte, que ya mos el sabem de memòria, s’ha repetit en Castelló de la Plana (sí, Renfe de nou). Els usuaris denuncien també que els trens entre Valéncia i Vinaròs exclouen el valencià en la megafonia. Renfe… tu compañía amiga.

Pero la cosa no acaba ahí. La valencianofòbia està en totes bandes. En Alfafar un home ha rebut una sanció de 600 euros amparada en la llei mordaça per voler expressar-se en valencià en el centre de salut. En Alacant, en un ambulatori, la treballadora advertí als pares: «O me hablas en castellano o no podremos atender a tu hija». Que conste en acta que en tots estos casos les víctimes no exigien que l’atra persona canviara d’idioma i els atenguera en valencià: només exigien que eixa persona entenguera el valencià i els prestara un servici. Que alce la mà a qui no li haja passat açò mai. A mi mateix, en Elda, una funcionaria «no me entendía» perque era «de Jaén» i només portava «veinticinco años viviendo en la Comunidad Valenciana». ¡Pobreta meua!

¿Som conscients els valencians de la gravetat de la situació? Pensem per un moment. ¿Qué passaria si un funcionari públic es negara a atendre a un negre per ser negre, a una dòna per ser dòna, a un gai per ser gai o a un judeu per ser judeu? ¿Per qué en el sigle XXI considerem intolerable discriminar a algú per la seua raça, sexe, orientació sexual o religió pero acceptable per raons de llengua? ¿Mos juguem alguna cosa a que suspenem de faena i sòu al funcionari que en vinticinc anys no li ha donat temps a entendre el valencià i de sobte, màgicament, l’entén en vintiquatre hores? Pero clar, mentres no es sancionen estes conductes, perduraran. Per a açò aprofita ofrenar noves glòries a Espanya. Per a patir un apartheid llingüístic en la nostra pròpia terra per part d’un Estat vil i miserable.

Anuncio publicitario

4 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. istakenn
  Nov 02, 2022 @ 00:32:01

  Idiotas hay en todos lados, tan idiota es el que exige una y otra vez ser atendido en un idioma a alguien que sabe que no entiende ese idioma teniendo ambos el español en común, como el que se niega a atender a uno por hablar valenciano, aún entendiéndolo.

  Una persona puedes estar 25 años en la comunidad Valenciana y no saber valenciano porque es una comunidad BILINGUE, no como cataluña, a pesar de que quieran cambiarlo. Si está en Villena allí no se habla valenciano de nunca. Otra cosa es que viva 25 años en Alcoy, ahí si tendría delito no saber nada de Valenciano, aprender una lengua siempre es positivo.

  y ¿Que es más importante que haya médicos que te atiendan o que hablen una lengua regional cuando ya tienen una en común? Es absurdo que llames a urgencias y lo primero que te pregunten sea en que idioma desea ser atendido….cuando TODOS saben español, me voy a desangrar, pero por favor que me hablen en valenciano xD. Por último, un valenciano que emigre a Andalucía puede trabajar de profesor y nadie le pedirá que tenga acento de aquí (como conozco casos) sin embargo al revés si ocurre, siendo un profesional del sector audiovisual, habiendo estudiado en Alcoy, 5 años en Valencia, me he tenido que venir a Andalucía para ejercer de profesor de FP, los alumnos valencianos se lo perderán, eso si, su profesor hablará valenciano….que sepa de la asignatura que imparte ya es secundario.

  Me gusta

  Responder

  • J.Ferrer
   Nov 02, 2022 @ 20:58:17

   Els valenciaparlants no paguem menys imposts que els castellaparlants ¿veritat? Llavors, exigim DRETS, que per a alguna cosa paguem imposts.

   La caradura en 25 anys no ha tingut temps de deprendre valencià, pero per a cobrar un salari dels valencians durant 25 anys per això no posa cap de problema.

   Quan en Andalusia o en Madrit contracten professors de FP que no sàpien castellà, m’ho fas saber.

   Me gusta

   Responder

 2. Joan
  Nov 02, 2022 @ 07:46:04

  El catalans tenen més collons que sosaltres, per això els ataquen des de Madrit

  Me gusta

  Responder

 3. Raül López Cifuentes
  Nov 12, 2022 @ 01:13:40

  Tens tota la raó Josue.
  En la comunitat Valenciana, el problema esque no es defén lo nostre com es deu, bo tu , yo i pocs més, perque la majoria de la gent que viu en el Regne de Valéncia, no sap apreciar la terra a on viu, llengua, cultura, llegat històric…

  Yo ara viu per raons d’amor en Cantàbria, i quan vaig a la terreta i escolte certes coses, em fa hervir la sanc, i pense :»esta gent no es mereix esta terra».
  I un atre problema, esque hi ha gent que molt Valenciana, pero en seguida genuflexiò i reverencies a Madrit o a Barcelona.

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: