Paranoia catalanista.

En els ultims temps mos hem anat acostumant cada volta més a contemplar cóm el nacionalisme expansioniste catala confon els seus deliris més esperpentics en la realitat. Lo gros no és ya que, a falta d’historia, se la inventen. El problema és que arriba un moment en que es creuen les seues propies mentires, un moment en que els imperialistes catalans són incapaços de distinguir fantasia de realitat, en una paranoia que voreja l’esquizofrenia i digna d’una tesis doctoral de psiquiatria. Els pancatalanistes estan inundant de mentires els llibres de text, les aules i les ments dels nostres fills i és la nostra obligacio denunciar-ho o de lo contrari, les generacions futures heretaran una historia manipulada que diu Catalunya és el melic de l’Univers i que tot lo valios i precios que hi ha en el planeta Terra és catala.

Estem acostumats ya a la seua predica esoterica dels països catalans. L’aragones, el valencià, el balear i l’algueres són nomes dialectes del catala. El Sigle d’Or de la Llengua Valenciana fon per ad ells un sigle d’or catala. En l’excusa d’una suposta unitat de les llengües arramblen en tot, inclus en allo que no té res a vore en l’idioma. Aixina, la Llonja de Valencia és gotic catala, la paella gastronomia catalana, les Falles una festa catalana, el Mallorca un club de futbol dels països catalans i Joaquim Sorolla el gran pintor de la catalanitat. De moment encara no s’han atrevit a dir Pilota Catalana al nostre deport més autocton pero dona-li temps als nostres amics del bunquer barretina i voras com te diuen que en la prehistoria els diplodocus pegaven chillits en catala i els pterodactils ballaven la sardana.

Hi ha una autentica febra en considerar catalans a tots aquells personages ilustres de l’humanitat. Em recorda molt a la paranoia dels nazis, que asseguraven que tots els genis de l’humanitat eren de raça aria perque era impossible que una raça inferior poguera crear una cultura esplendorosa. Pero quan els mencionaves que hi havia gent brillant en totes les races del món (com ara Buda o Confuci) en seguida ho justificaven trobant un besyayo ari. Sempre hi havia un besyayo ari. Els nazis arribaren a enviar expedicions cientifiques al Tibet per a provar que els alemans eren descendents d’una raça de semideus que habità en l’Atlantida i que en acabant d’afonar-se el seu païs els supervivents es refugiaren en l’Himalaya. Ahir tots els genis tenien un besyayo ari. Hui tots els genis tenen un besyayo catala.

Per aci baix, en la Colonia Autonoma Valenciana, ya estem acostumats a que mos diguen que Ausias March i Ramon Llull eren escritors catalans. O que el Regne d’Arago era la Confederacio Catalano-Aragonesa, o inclus el Regne de Catalunya, segons les versions, que en esta vida hi ha gent en molt d’atreviment. Pero la cosa no acaba ahi. Fa poc hem vist com l’Institut Nova Historia (INH) parlava de “familia real catalana” -per a referir-se als reis d’Arago, Mallorca i Valencia- o “imperi catala” per a parlar del Regne d’Arago i la seua expansio per la Mediterrania o inclus de «descobriment catala d’America» en clara alusio a la fita de Cristofol Colon, que en realitat es deya «Cristofol Colom» i, cóm no, era catala. Realment fa honors al seu nom l’Institut Nova Historia… ¡Recollons! ¡I tan nova!

Aixina és que per al director del INH, el pseudohistoriador Jordi Bilbeny,  America fon «un descobriment catala». Miraculos. Sobretot perque en aquella epoca encara no existia Catalunya sino un grapat heterogeneu i disgregat de comtats que poc tenien a vore uns en atres. ¿Pero i qué? Si per als franquistes “Espanya és eterna”  i «existia ya en l’epoca dels romans» ¿qué importa que Catalunya siga tambe una realitat més alla del temps i de l’espai? Bilbeny assegura que la bandera d’Estats Units està inspirada en la de Catalunya, que l’escritor Miguel de Cervantes era catala, es deya Miquel Servent i va escriure el Quixot en catala i que Lleonart da Vinci era catala i va pintar La Mona Lisa inspirant-se en la moreneta. Un dia d’estos mos diu que Barack Obama és de Salou.

Pero ¿per qué detindre’s ahi, senyor Bilbeny? ¿I si Magallanes no fora Magallanes? ¿I si Magallanes fora Marga Llanés? Un dels millors navegants de l’historia sería dona, i ademes catalana. ¿I si Alberto Herreros fora Albert Ferrer? El maxim anotador de l’historia de la ACB sería un catala, pero encara quedaria per resoldre el misteri insondable de per qué jugà en Estudiantes i Real Madrit en lloc de fer-ho en el Barça. Puge l’aposta: ¿I si Michael Jordan fora Miquel Jordà? ¡No em direu que no té cara de ser del Baix Ampurda! ¿I si George Washington fora Jordi Guasch i Ton? La primera potencia del món hauria segut fundada per un catala i per tant igual dona dir-li Estats Units d’America que Estats Units de Catalunya. De Salses a Guardamar i d’Alaska a Maho.

FONT: Som nº 256. Giner de 2013.

14 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

  1. Jackson
    Feb 03, 2013 @ 01:16:05

    Es polaco?

    Me gusta

    Responder

  2. som
    Feb 04, 2013 @ 19:42:49

    Deberia estar prohibido escribir falsedades HISTORICAS, pues Ramon Llull nacio en Medina Mayurqa (Palma de Mallorca) y bautizado en la Iglesi Palmesana de Santa Eulalia, y Ausias March era VALENCIANO …..mas falsedades, es dificil de escribirlas, pero seguro que escribiran muchas mas, y por Cristobal de Viana y Colom, NO era catalan, pues las Islas Baleares o REINO DE MALLORCA jamas ha sido catalanas!!!

    Me gusta

    Responder

  3. J.Ferrer
    Feb 04, 2013 @ 21:35:48

    l’articul està triumfant en el facebook. més de 50 persones ya ho han enviat. moltes gracies a tots

    Me gusta

    Responder

  4. el de las neuronas
    Feb 25, 2013 @ 17:53:42

    Cristobal Colón no era catalán, cierto, era genovés con origen gallego, pero no descubrio América. eso lo hizo Leif Erikson

    Me gusta

    Responder

  5. Señor X
    Ago 14, 2013 @ 07:36:47

    Y luego se extrañan en «el pequeño país» (Guardiola dixit) de que cada vez sean más odiados en el resto de España. ¿Nunca se han parado a pensar por qué un pueblo como el valenciano, con el que tienen cosas en común, es muchísimo más querido y respetado que ellos? Como les falta autocrítica y les sobra ombligo, ya lo digo yo: la Comunitat Valenciana no necesita atacar lo de los demás para defender lo suyo, ni se inventa calumnias que sólo sirven para enemistarse aún más con el vecino (el famoso «España nos roba» y tal), ni se apropia de lo ajeno (Cervantes catalán; sí, y el planeta Tierra… perdón, Terra también es catalán, ya puestos), ni apesta a imperialismo barato (Valencia y Baleares catalanas… ¿Y por qué no Córcega también?). Por eso los valencianos son queridos en España y Cataluña cada vez menos. Ah, y para que nadie me tache de chovinista valenciano: soy de Cádiz, y por lo tanto neutral. Y también objetivo, no como el inepto que afirma que Colón comía pan con tomate en la intimidad para tener a sus jefes contentos. Nada más, un saludo y perdón por el tochaco.

    Me gusta

    Responder

  6. Ricard
    Dic 07, 2013 @ 19:37:31

    Lamento l’apropiació indeguda de antigues personalitats Valencianes. Son actes totalment injustos i reprovables.
    Però fer demagògia anti catalanista gratuïta, barrejant altres reivindicacions totalment legitimes de un poble, con el Català ho trobo igual de lamentable.
    Sota la meva opinió personal, quedeu tots plegats molt retratats enfocant odi anti catalanista, que sembla que prové des de la frustració que ús comporta ser Valencians en una València tan poc Valenciana. Llegint lo que posa aquí dalt, és la impressió que me dona a mi, un Català.
    Sento que alguns ús vulguin prendre lo que és vostre, però també sento que me vulguin prendre a mi com a Català, reivindicacions legitimes pròpies, menyspreant-les i ridiculitzant-les.

    Me gusta

    Responder

    • J.Ferrer
      Dic 07, 2013 @ 20:00:33

      No seré yo qui ridiculise les aspiracions de Catalunya. Estic de fet a favor de la seua independència.

      Els valencians només demanem a Catalunya el mateix respecte que Catalunya demana a Madrit.

      Me gusta

      Responder

  7. Ricard
    Dic 08, 2013 @ 20:01:20

    Gràcies per les teves amables paraules Josué, davant de totes les anteriors hostilitats.
    Totalment d’acord amb tu, és molt poc…. quan llegeixo les teves idees nacionalistes. Perquè les paraules que tu has utilitzat, són les mateixes paraules que utilitzo jo per a què la gent me entengui. «No facis als demés lo que no vols que te facin a tu». – Sempre els hi dic.
    Tenim que donar als demés el respecte i serietat que és mereixen, si volem que ens donin a nosaltres des de Madrid i des de tota España el respecte i serietat que ens mereixem. He de dir que en general, en un alt percentatge això s’aconsegueix a tots el nivells que me pugueu nombrar, però després en un petit tant per cent se peca fent a altres, lo que no volem que ens facin.
    No pots queixar-te de «la España profunda de Madrid», quan tu vols fer després amb altres lo mateix que aquests estan fent amb tu. No és lògic, ni ètic, ni honrat. Tant sols és pura hipocresia.
    I lamento molt que la gent culta de Catalunya junt amb els polítics, vulguin fer-nos creure mentides històriques com les que me van fer estudiar a mi al col·legi, on realment afirmaven que Ausiàs March i Ramón LLull van ser escrivans Catalans.
    I sempre me van anomenar el Regne d’Aragó, com la corona Catalano-Aragonesa. Bé, és una forma «catalanista» d’anomenar als dos territoris. Però al menys, sempre deixaven clar, que el regne i per tant la corona era Aragonesa, ja que Catalunya avanç de la unió amb Aragó, aleshores era la unió d’un conjunt de comptats.
    En fi, amb això vull confirmar que a les escoles als anys 80 ja ens enganyaven i està clar, que tristament hi ha una oligarquia catalanista fanàtica que lluita per un catalanitat contra natura amb la idea al cap de fons dels Països Catalans, per lo que volen incloure a Catalunya, a València i les illes Balears i tot el seu patrimoni, clar. Que és de tot el que ús queixeu aquí a dalt amb raó.
    Per acabar, voldria deixar un últim apunt, un detall que des de sempre ho he anat veien i que avui dia ho veiem clarament encara. De forma subliminal, quan a TV3 donen la secció del temps, després del tele-noticies. Allí sempre treuen una estona el mapa del temps amb Catalunya, València, i les Illes Balears. És un misteri per al ciutadà de a peu, poder desvetllar qui ordena que aparegui cada dia aquest mapa meteorològic dels Països Catalans.

    Me gusta

    Responder

    • J.Ferrer
      Dic 08, 2013 @ 22:53:04

      100% d’acort en tu. Espere que algun dia Valencia, Balears i Catalunya puguen ser tres estats independents i que tinguen bones relacions, sempre des del respecte, de tu a tu. Un abraç.

      Me gusta

      Responder

  8. Ricard
    Dic 09, 2013 @ 01:00:18

    Si senyor, Josué. Jo opino de la mateixa forma que ho fa una constitució democràtica d’una nació o d’un estat.
    – La llibertat de decidir recau en la sobirania del poble. Si és voluntat de cada poble ser independent, doncs que així sigui.
    Una abraçada per a tu també Josué. Un plaer estar per aquí exposant raonadament els arguments de cada un dels meus pensament.
    Ens anem veien per aquí Josué, exposant opinions i debatent els teus temes i dilemes del teu bloc amb altres persones intel·lectualment inquietes com nosaltres o amb altres persones que senzillament i únicament, són inquietes.
    Ja, ja, ja, ja, ja,….

    Fins molt aviat.

    Me gusta

    Responder

  9. Greg
    Dic 09, 2013 @ 10:47:45

    No puc discutir que «La llibertat de decidir recau en la sobirania del poble. Si és voluntat de cada poble ser independent, doncs que així sigui.»

    Pero hem de tenir en compte diversos factors:

    1- La zona que es va industrialitzar principalment de Espanya es la zona nord Catalunya i el Pais Vasc més fortament que la resta, el sud va ser designada com a zona principalment del sector agrari. La llibertad está molt be pero no a costa d´un país sencer, no puc aprovar la falta de respecte pero molt te que veure amb la por que podeu comprendre resulta que la zona que has industrialitzat desde la democràcia ara se´n vagi i deixi a la resta sense industria tornant que fer de nou una inversió tremenda de capital.

    2- Aquest procès que no tira ni cap endevant ni cap enderrera només fa mal a ambes parts i no es només culpa d´Espanya que també no ho discuteixo pero en Mas tampoc fa els pasos necesaris entre altres raöns perque Catalunya está en una bancarrota econòmica i que tampoc crec que hi hagi un quorum suficient, siguem clars si per exemple un 50% vol la independència i l´altre 50% no la vol que es fa? Per una consulta així s´ha de tenir una confiança en que haurá una gran majoría que la refrendará cosa que en Mas no crec que tingui massa clara tampoc.

    3- La UE ha dit ben clarament que si Catalunya es separa d´Espanya deixarà de formar part de la unió, aixó vol dir aranceles, menys exportacions (no oblidem que un 50% de les mateixes van a la resta d´Espanya que en cas de separació no crec que sigui comprant y un altre 30% a Europa que amb els aranceles els preus deixarán de ser competitius i anirà a altres ofertes).

    4- Encariment de la vida dels Catalans, destruirá encara més llocs de treball, afectará al turisme (per la pujada dels bens de consum que afectará a la restauració), s´haurà d´importar energía, s´haura de mantindre unes forces armades que tinguin cura de l´espai terrestre marítim i aeri, sanitat propia, govern propi, embaixades, asuntes exteriors, manteniment d´infraestructures, pensions…

    5- No poder accedir a cap tipus d´ajudes Europees i no oblidem que Catalunya avui per avui está en números vermells no, el següent, tampoc obviament podrá demandar dobers a Espanya.

    6- No haurà lliure circulació de bens i persones. Per altre banda hi haurà deslocalització d´empreses situades a Catalunya, les Espanyoles encara que sigui per orgull /odi/ rabia; A més de l´encariment que suposara els aranceles i la pujada extra de preus que vindrá de tenir que importar Catalunya pel seu conte combustible, gas i energía, la resta d´empreses extrangeres al veure un encariment en la seva producció també es molt probable que se´n vagin.

    Personalment som de Balears, tot el respecte a les llengues, i a les persones, pero la veritat no veig gens clar no domés que l´independència sigui bona per nosaltres sino que a més farem un mal terrible a tot un país i com diu en Ricard “No facis als demés lo que no vols que te facin a tu”

    En el tema llengua la veritat a la meva generació varem passar just que es donava català a classe de català domés a tenir català en totes les asignatures menys a llengua castellana, a més no mos ensenyaven mallorquí sino català normalitzat. Per altra banda no me pareix be obligar a la gent a aprendre la llengo i tenir que treures un títol de la mateixa per a qualsevol treball, home si tenim una llengo en comú com el castellà que permet que persones de tot el territori es puguin comunicar no em pareix adient que li demanem a una persona que en menys de 1 any tingui el nivell C de Català per a poder treballar o en cas contrari perd la seva feina cosa que pasa i molt, o que els comerços no puguin posar els seus rotuls en Castellà que a Catalunya varen caure moltísimes multes per una llei d´aquest tipus.

    En lo que dius Josue que Balears sigui independent es missió imposible pensa que no tenim cap tipus d´industria, avui per avui el sector agrari es més simbólic que una altre cosa, depenem principalment del turisme, una independització con les consequencies que he dit que no son cap barrabasada ens deixaría en la més pura de les misèries.

    Me gusta

    Responder

    • Ricard
      Dic 09, 2013 @ 14:14:26

      Excel·lent exposició en la teva resposta Greg. Veig que tens tots el punts molt ben definits. Felicitats.
      Estic d’acord amb tu amb tot el que has dit, en tots. Però estar d’acord amb tu també dona el cas que hi ha coses en que jo també puc preferir altres postures, i formes diferents de fer, a partir de veure diferents les mateixes coses.

      Començarem per dalt i anirem baixant en teu text… dels punts que no mencioni, no tinc rés a dir i estic d’acord, com és de suposar, oi? 🙂

      – En el punt 1.

      Tens tota la raó en el tema de la industrialització. És cert que s’han concentrat allí, i en el País Basc, amb una estratègia del antic regim de «Españolizarnos».
      I entenc que te pugui sembla danyi per la resta de España. Però és molt curiós com canvien els temps i els intel·lectes, ja que ara me ve al cap el munt de vegades, que discutint amb gent defensora de «La España», que me deia just lo contrari del que tu dius ara. Me deien: «Si, si, irós, irós, haver lo que vais a durar solos, sín nosotros los Españoles…. Os morireis de hambre». Jo els hi deia:
      – Si home,… Provem-ho, ha veure que passa? Jo estic disposat i encantat de la vida a arriscar-me. Aquesta és i seria la meva il·lusió, morir-me de gana sent Català.
      Aleshores canviaven de cara (tots) i se quedaven pensant (alguns).
      El Ordago aquest amb mi no els hi funcionava gaire bé que diguem.

      Però bé, tornant al tema, i donant-te les gràcies per reconèixer una realitat… també han de reconèixer de Espanyolitzar-nos a llarg termini no els hi sortit gaire bé, te puc ven assegurar que España se ho ha ben cobrat de totes les butxaques del Catalans en favor de altres Espanyols d’altres autonomies amb la anomenada «solidaridad Española». I just per aquí van començar les discrepàncies Catalunya-España, si feu memòria. Va venir la crisis i ja la hem liada. Quan hi ha de sobrés, calles, agafes lo que te donen i llestós. Però això amb la escassetat se va acabar.
      A Catalunya, el Catalans, estem farts de paga. Això és un classic, per què ja porta massa temps enquistat aquest tema, i s’ha enquistat perquè España mai ha aixecat el peu de l’accelerador de la màquina d’exprimir els diners als catalans.
      Estem farts de paga tant i durant tants anys que ja portem, i si ningú fa rés, pagarem fins al final dels temps. I ja esta bé. Només en aquest punt Catalunya, la gent no se sent part de España, se sent una colònia de España que serveix a les Españes amb el seu coi de «solidaridad» que ells troben tan perfeta. Quan algú és solidari, no acaba perdent els calçotets pagant, vamos dic jo, eh? dic jo.
      Jo soc Catalanista independentista per convicció de sentiment, des de adolescent. Ara tinc 35 anys. Però jo, i els que eren com jo en aquells anys erem pocs i «bitxos raros». Ara la gent se envolta de la senyera i l’estelada, molts d’ells per la crisi. Es cert i així és. Però també s’ha de dir, que molts van «veure la llum» amb la porta al morros del constitucional amb l’estatut de Catalunya, amb la conseqüent manifestació de 1 milió de persones, on va quedar això provat.
      Els Espanyols, en aquell moment van iniciar allí, el principi del fi.

      – En el punt 3.

      Tornes a tenir raó. Però aquest amenaça a la majoria de la gent no li fa por. Tots sabem el punt geo-estratègic que situa al mapa a Catalunya. Això a curt termini i mitja termini pot ser cert, però a llarga, tots saben el que passarà.
      I després, és una oportunitat única per sortir de l’Euro, que des de el meu punt de vista és com el anell maleït de Sauron, de la novel·la de Tolkkien del Senyor dels Anells. És una moneda maleïda que ens uneix i ens porta directament a la pobresa i al desastre en aquesta Europa Ultra-Neoliberal dels banquers, dels politicutxos corruptes, de les multinacionals i lobbys de empreses.
      Amb aquesta moneda hem perdut tota sobirania de estat, i els 4 mandamases estant fent lo que els rota amb aquest invent de la crisi Anglo-Europea.
      Molts i molts Catalans pensen com jo i s’hauria de veure si volem tornar al seu coi de Euro. També he de dir que molts Espanyols també ho pensen.

      – En el punt 6.

      Te torno a donar la raó, però aquest punt és el que tens més tergiversat.
      En el tema de llengua en el àmbit laboral, tornem a veure de pas, lo artificial que és España en la obligació i necessitat de la coexistència.
      Per una banda, és cert el que dius, que és una llei injusta, però sota el meu punt de vista, si fos al reves, també seria injusta. Per mi seria molt injusta per la llengua catalana, perquè una és molt minoritària comparada amb el castellà i quedaria totalment desprotegida i desempara davant de tot «emigrant» que vingués parlant Castellà.
      Lo que he de puntualitzar, que això del nivell C, es cert a nivell de treball en l’administració, però sempre depenent quin tipus de feina vulguem realitzar.
      Per ser Mosso, no és necessari el C. És conformen amb el B. I així molts llocs de feina a la administració catalana. S’ha de matissar què a Catalunya hi un fotime de immigrants de fora de España amb feina a la empresa privada, i ni puta idea de parlar Català, al igual que gent immigrant o no immigrant Españols que no tenen estudis ni títols, i tots aquest treballen. Tots ells parlen Castellà al nivell que poden i llestos. Lo que ja no sé el tant per cent, i si és molt demanat a la privada el nivell C. en llocs de càrrec o alts càrrecs. Hem de suposar que serà depenent de la política de la empresa.

      I en el tema del rètols del comerços i de les empreses, no és exacte el que dius. Ja que el que no poder fer, es retolar només en Castellà. Si retolen en Castellà, ho tenen que fer per llei també en Català, i tenir tots dos textos exposats al públic. Tornem un altre cop a la lògica de defensar el idioma minoritari davant del majoritari. I com he dit avanç jo ho trobo bé. Si nosaltres mateixos no defensem la nostra llegua, qui ho farà? Els castellans? Els francesos? Italians?
      Crec que això és una cosa natural si tens un sentiment a la tema llengua materna. Que potser no ho fan els Espanyols de defensar el seu castellà?
      I tinc que dir, que aquest llei de la llengua que pot semblar injusta per al de fora, o contempla la constitució a partir del dret a tenir llegua pròpia en la comunitat autònoma on se parla. (Art. 3.2.)
      Penso que hi ha un problema de base des de la educació d’aquest estat Español on no se ensenya des de les escoles que hi ha diferents realitats nacionals amb diferents llegues, en diferents parts de l’estat Español i si te desplaces a aquest llocs, te tens que adaptar tu, no ells a tu. Així de simple.
      Que és lo que li succeeix a tothom quan canvia de lloc per viure.

      Bé, ha set un plaer Greg, i tot i la nostra diferent forma de veure les coses, espero haver ajudat a esclarir mal entesos i entendre el meu punt de vista.

      Salutacions.

      Me gusta

      Responder

  10. Greg
    Dic 12, 2013 @ 20:24:30

    Bones Ricard 😀

    Punt 1: En lo que dius de l´ordago de que Catalunya s´afonaría ja ho havía sentit moltes vegades també no creguis, i em pairexia una bejenada perque en els sistemes econòmics quan un es «fot» amb perdó aixó te consequències per als altres.

    Tot el que dius no et manca raó tampoc, la meva postura potser no ha quedat clara, o sigui em dona l´impressió que a la gent se li dona l´imatge de que l´independència serà un «nou eden» i es molt perillòs, realment tindrà molts de costos, d´esforços i de problemes, si s´arreglen adientment potser a llarg termini llarg termini dig no menys de 30 anys valdrà la pena.

    També et dic que a Balears ens cobren imposts per un tubo tant dsde el govern central, com el nostre gover autonómic probablement a nivell de corrupció similar a Marbella o potser pitllor, entre unes coses i altres pagam un munter i els preus de tot pujen i pujen apart de lo comentat per la insularitat.

    En el punt 1 em fa por que la gent o al menys com dig me dona aquesta impressió no es conscient del que consistirà l´independència.

    Punt 3:

    Sens dubte l´Euro ha sigut un anell de Sauron el problema es que esteim ficats i sortir-ne es complicat, moltes economíes s´han anat a norris especialment els països dels «Pigs» que son Espanya, Grècia, Portugal e Italia. En lo del Euro sincerament estic també fins als nassos i altra cosa fixa´t per exemple en el dòlar que está més «barato» que l´Euro, per una raó molt senzilla no es que la moneda avui per avui sigui més dèbil sino que així fomenten les seves pròpies exportacions igual ha passat amb la lliura que ha passat d´estar a 1.8 € per lliura al 2007 (crec) a 1.2 avui en día.

    Ara be amb el temps segurament si s´arreglaría el tema pero en contra del que passa a Andorra o altres llocs independents no son una frontera marítima directa amb l´inmigració africana, obviament a la UE no els hi convé que Catalunya sigui independent per aquest motiu.

    Punt 6:

    No et preocupis probablement jo igualmente que altre puc cometre errors i ara estic lletgint el teu argument,

    Cert hi ha molts de puestos que demanen nomès B i molta gent en feines «no regulades» que ni s´entera, ni una cosa ni una altra, has de pensar que el nivell B2 es l´equivalent a treure una bona nota en el first d´anglès exàmen pel qual fa falta estodiar anys. No crec que a una persona se li pugui exigir aixó pero sí que si vas a un altre país has d´apendre a poder comprendre el que et diuen i més o manco contestar pero per aixó amb un a2 es més que suficient.

    Lo dels retols quan vivia a Barna tenía entés que els hi prohibíen escriure en ambdos idiomes descartant el castellà, lo que tu dius es totalment adient i no tinc res en contra tot el contrari, no obstant com te dic vaig conèixer més de dos establiments que els hi van multar severament per mantenir ambdos idiomes.

    En quant a lo d´adaptarse obviament, pero pensa que el català junt amb el francès es un dels idiomes amb més sons i excepcions gramaticals es a dir no es pot exigir arribar a un nivells com es demanen més tenint l´opció de la llengua comú, que está i pot ser beneficiosa en els dos sentits, que tampoc el nou vingut s´ha de quedar en aixó totalment d´acord pero hem de pensar que el Català no es un idioma gens fàcil i demanar encara que sigui el nivell B com dius que es el first d`anglés en tan poc temps es realment molt difícil, per molta inmersió llingüística no crec jo que en un any pugués treure´m el nivell equivalent en alemany per exemple.

    El Català obviament s´ha de defendre, com qualsevol llengua, es cultura, es patrimoni históric, pero no d´una manera tan brutal com que bons professionals perdin sa feina i més en aquets temps per no haver sigut capaços d´haver aprés una llengua per a ells totalment desconeguda a un nivell excessivament alt. Recordem quant de temps mancaríem per xerrar Anglès per exemple a nivell B, i en aixó hi ha ventatjes pero a Madrid per exemple hi ha acadèmies d´anglés… pero no de català al menys que sàpiga es un error anar sense sebre res pero tampoc si no tens oferta… No ho se crec que es un tema que si be es important que la gent s´adapti a la seva nova residència també no fa mal donar-lis una mica de maniga ampla.

    El teu punt de vista es molt comprensible i adient.

    Una abraçada i bon nadal!

    Me gusta

    Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: