Secessionistes catalans contra l’unitat de la llengua.

114 reg_occ2

«No és el catala una llengua romanica que sempre haja estat entre les llengües en personalitat propia: tot lo contrari, era considerat com una varietat dialectal de la llengua provençal, i nomes des de fa relativament poc, ha mereixcut la categoria de llengua neollatina independent».

ANTONI BADIA MARGARIT. Catala. Rector de l’Universitat de Barcelona. Academic de la RAE i del IEC. Catedratic de Gramatica Historica de la Llengua Espanyola i de Gramatica Historica Catalana en l’Universitat de Barcelona. President d’honor de la Societat de Llingüistica Romanica.
FONT: Gramatica historica catalana d’Antoni Badia Margarit. 1952.

Que siguen precisament els catalanufos qui mos tilden de secessionistes als valencianistes resulta ben ironic. Perque el catala fon un dialecte de l’occita fins a principis del segle XX, quan, per motius politics, els catalans decidiren secessionar-se de la llengua mare per a elevar l’estatus del catala de dialecte a idioma. I aço no ho dic yo sino que ho diu Badia Margarit, rector de l’Universitat de Barcelona i catala per a més senyes. Si els catalanufos realment volen unitat de la llengua deurien predicar en l’eixemple i acceptar que el catala és un dialecte de l’occita. ¿Acas no s’entenen catalans i occitans? A vore si tenen collons de dir que no entenen aço:

«L’occitan e lo catalan son doas lengas neolatinas bessonas que divergisson subretot pels sons i las diftongacions. Entre occitans e catalans, i a diferéncias, mas tanben se tròban una enorme quantitat de semblanças coma non se tròban en pas cap altres pobles. L’afinitat culturala e lingüistica de las nacions occitanas e catalanas non ten pas cap altre parallèl semblant al mond».

 

¿Acas no sabeu els catalanufos que lo que es parla en Occitania s’enten quasi a la perfeccio en el catala? ¿ O és que no sabeu que la llengua occitana –fa segles coneguda com llemosina- arribà a lo que hui és Catalunya des del Nort durant la Reconquista? ¿ No sabeu que la Marca Hispanica es poblà de gent de terres occitanes? ¿Cal recordar que Jaume I era el senyor de Montpellier i que lo que es parlava alli és lo mateix que es parlava en els comtats precatalans? Pero si catala, Valencià, balear, aragones oriental, gasco, aranes, provençal, llemosi, occita, auvernes, llenguadocia, etcetera, és tot la mateixa llengua ¿no? ¿Per qué els catalans volen secessionar-se?

Si volen unitat de la llengua: unitat de la llengua occitana. Si volen unitat nacional: Països Occitans. Lo que és ridicul és dir que Valencià i catala són la mateixa llengua perque s’entenen i són molt similars i despres dir que el catala i l’occita són dos llengües distintes quan les dos compartixen un 90% de similituts. O és tot lo mateix o tot són llengües bessones pero independents… Ara be, si els catalans volen defendre que el catala és una llengua distinta de l’occita, per la mateixa regla de tres valencians i balears tambe tenim dret a defendre que parlem llengües distintes del catala. Perque una atra cosa sería la llei de l’embut. I no és gens cientific aço.

 

FONT: Llengua Valenciana Sí. 25-6-2005.

—————————————————————————–

¿T’agrada l’articul? Pots llegir molts més com este en el meu llibre PER A OFRENAR NOVES GLORIES A VALENCIA. ¡Fes clic en la portada!

portada-sa-lluna-3a

3 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

 1. J.Ferrer
  Ene 05, 2015 @ 10:27:56

  articul de 2005

  Me gusta

  Responder

 2. Luis Jaime
  Ene 05, 2015 @ 21:58:51

  Tens un lio en el cap! Xiquet! Pots discrepar, pero açó que a cada moment insultis. Que si catalufos…. Però que et creus?? A més, t’agarres a un senyor i d’açó fas una tesis. Uf! Espero que aprengues una mica més d’història.

  Me gusta

  Responder

 3. Damasco
  Mar 28, 2016 @ 19:17:14

  Luis Jaime; ¿Un señor dices? ¿Qué falto de cultura? Date una vuelta por ahí y verás quienes son los que «insultin». Deprén a escriure en Valençiá

  Me gusta

  Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: