¿Per a quan la devolucio del patrimoni cultural valencià?

098 DamaElche

Una nacio a la que han despullat de sa cultura és com una dòna que ha segut violada. I Valencia és una nacio nua, puix mos han despullat del gros del nostre patrimoni historic, artistic, archivistic, religios i cultural que de fet es troba fòra de les nostres fronteres. És per aixo que reivindique el retorn de tot el patrimoni cultural valencià (obres d’art, documents, etc.). Igual que en Escocia es practica des de fa anys una devolucio de tipo politic (es cedix autogovern i sobirania de Londres a Edimburc) cal una devolucio cultural de l’Estat al nostre païs.

El cas més celebre és possiblement els dels Papers de Salamanca. En la Guerra Civil les tropes franquistes varen confiscar tot tipo de documents privats (correspondencia, archius militars, secrets masonics…) que varen ser confiscats als seus llegitims propietaris per “just dret de conquista”. Per aixo, caldria que tots eixos papers foren tornats a terres valencianes i que en esta ocasio, passaren a estar custodiats per la Generalitat. L’unitat de l’Archiu de Salamanca no es trenca en tant que poden quedar-se en copies de tots els originals que remeten aci.

Un atre cas paregut és el de l’Archiu de la Corona d’Arago, en Barcelona, que conta en lligalls valencians que deurien ser retornats a l’Archiu del Regne de Valencia, especialment el Llibre de Repartiments. Aci el perill és encara major precisament per la tradicio manipuladora del catalanofascisme, que està usant estos lligalls per a reescriure l’historia. Qué dir dels objectes religiosos i lliturgics valencians en mans d’esglesies catalanes. O de l’emblematica Dama d’Elig, que els saquejadors espanyols mos furtaren i que cal retornar a Elig.

Tambe les obres d’artistes valencians que tenen seqüetrades en El Museu d’El Prado i uns atres museus de l’Estat deurien retornar a pinacoteques valencianes. Per no parlar del Museu Sorolla o cases-museu d’escritors valencians que estan instalades en la Meseta. I podriem afegir els llibres de la Biblioteca Nacional… Etc., etc., etc. No entenc per qué collons deu estar tot el patrimoni cultural d’Espanya en Madrit… ¿Pero no diuen des de Madrit que els valencians tambe som espanyols? Llavors, si no som cap estat estranger, ¡lo nostre que torne a casa!

 

FONT: Llengua Valenciana Sí. 26-4-2005.

—————————————————————————–

¿T’agrada l’articul? Pots llegir molts més com este en el meu llibre PER A OFRENAR NOVES GLORIES A VALENCIA. ¡Fes clic en la portada!

portada-sa-lluna-3a

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: