¿Per a quan la comarcalisacio de la patria?

comarques

Una de les més nefastes desgracies ocorregudes en temps recents ha segut dividir la patria en tres provincies. Una catastrofe comparable a la Batalla d’Almansa o la Guerra Civil. La divisio provincial és artificial, arbitraria i aliena a la propia societat valenciana, a la que no es consultà mai. Ademes, fomenta la confrontacio entre els distints municipis, minva el sentiment de valenciania i sobretot alimenta un provincianisme extrem en les ciutats d’Alacant i de Castello de la Plana. La provincialisacio ha dividit al nostre poble encara més si cap.

Propugne eliminar les tres provincies i ficar comarques com a uniques divisions administratives. Aixo permetria una major agilisacio de la burocracia i una optimisacio dels recursos, al resoldre un ciutada les seues gestions en la capital de comarca i no en la de provincia com ocorre ara. A banda d’aixo, eliminaria el provincianisme i, clar, contribuiria a l’unitat nacional valenciana i a la vertebracio del nostre poble. Fixem-nos en Suïssa, ab el seu cantonalisme, o en Irlanda, dividida en comtats. Aporten cohesio nacional, eficacia administrativa i són utils.

Els inconvenients són que les despeces en concepte d’administracio aumentarien (encara que no en exces) i, de fet, es poden sufragar molt be en una bona planificacio economica, i que per a participar en el Senat Espanyol s’hauria de buscar una nova formula que fera possible la nostra representacio –comarcal en este cas- en la Camara Alta. Es poden suprimir totes les administracions intermiges (diputacions, etc.) i unir tots els pobles lindants (com Manuel i L’Enova, Benifayo i Almussafes, etc.) per a abaratir la gestio publica i les despeces en el païs.

No mos podem permetre tindre trentaquatre comarques com ara, pero sí les reduïm a quinze o vint és prou. Cal tindre en conte que moltes de les actuals, per sa toponimia, son facilment fusionables (La Plana Alta i la Baixa podrien combinar-se en una unica Plana i lo mateix en casos com El Maestrat, L’Horta, El Vinalopo, etc.). La comarcalisacio obediria a criteris historics, geografics, economics, llingüistics, socials, demografics… Al remat, suprimir les provincies i substituir-les per comarques sería per als valencians una benediccio de Deu.

 

FONT: Llengua Valenciana Sí. 15-9-2005.

—————————————————————————–

¿T’agrada l’articul? Pots llegir molts més com este en el meu llibre PER A OFRENAR NOVES GLORIES A VALENCIA. ¡Fes clic en la portada!

portada-sa-lluna-3a

1 comentario (+¿añadir los tuyos?)

  1. J.Ferrer
    Ene 17, 2015 @ 11:47:34

    articul de 2005

    Me gusta

    Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: