¿Per a quan una societat de lliure mercat?

080 productes

Durant els anys de mandat sociata la majoria de servicis d’interes public perteneixien a l’Estat. Despres el govern pepero inicià una serie de pseudoprivatisacions teoricament per a crear una societat de lliure mercat pero otorgà les grans empreses als seus amics i companyers de pupitre sense ni tan sols molestar-se en promoure una competencia real. Per lo tant, passarem de monopolis publics a monopolis privats, i clar, per a que un monopoli privat no abuse de la seua posicio i esprena als clients, l’Estat ha de llimitar les seues tarifes, és clar.

Aixina és que els peperos feren una barreja de privatisacions a la britanica i intervencionisme a la sovietica. Total, un empastre made in Spain. Uns pocs eixemples de monopolis: hui en Valencia si vols internet per cable sols tens una empresa per a triar (Ono). Si vols suministre electric sols tens una empresa per a triar (Iberdrola). Si vols telefonar des d’una cabina sols tens una empresa per a triar (Telefonica). En la Republica Dominicana pots triar en quina companyia vols telefonar des d’una cabina simplement usant una targeta habilitada per a l’us.

I la tendencia de fusionar companyies i construir monopolis no sols no aminora, sino que cobra força. Com ara Via Digital i Canal Satélite que firmaren l’acort de fusionar abdos plataformes per a crear Digital +, que, despres de la desaparicio de Quiero TV, resta com unica empresa del sector. De tant en tant ixen globos sonda sobre la fusio de macroconglomerats energetics, com el que volien dur a terme a Iberdrola i Endesa, o Endesa, Gas Natural i Aguas de Barcelona. Superempreses que anirien en detriment de la competencia, dels clients, etc.

No em pareix mal que grans empreses es fusionen entre sí, de cara a poder competir internacionalment en un món cada volta mes globalisat. Resulta ser natural i comprensible. Ara be, correspon als poders publics velar per a que hi haja una verdadera societat de lliure mercat, promoure una competencia real a on els usuaris, els clients, puguen triar entre distintes ofertes. Tot lo que no siga aixo no beneficiarà a l’economia nacional ni a la productivitat, puix comportarà que tot un païs siga rehe d’un monopoli privat o d’un oligopoli en el millor cas.

 

FONT: Critica Social. 28-1-2005.

—————————————————————————–

¿T’agrada l’articul? Pots llegir molts més com este en el meu llibre PER A OFRENAR NOVES GLORIES A VALENCIA. ¡Fes clic en la portada!

portada-sa-lluna-3a

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: