¿Per a quan una carta otorgada de drets dels animals?

184 porc

“¿Qué és l’home sense els animals? Si tots els animals hagueren desaparegut, l’home moriria d’una gran soletat d’esperit. Perque tot lo que ocorre als animals pronte haurà d’ocorrer tambe a l’home. Totes les coses estan relacionades entre sí”.
Gran cap indi Seattle.

Espanya té la plusmarca d’Europa d’animals abandonats i de llebrers aforcats. És l’estat a on la tortura i la matança de bous és “festa nacional”. En nom de la “tradicio”, es llancen cabres des de lo alt dels campanaris. Ya tan sols queden 200 gats cervals iberics en el planeta (el 90% en Espanya) i la sifra continúa a la baixa… Les baralles de gossos (a mort i en apostes de per mig) són habituals en tot l’Estat. En les Illes Canaries les de galls són una mostra de “cultura”. En Navarra estan els Sant Fermins. I en Valencia els bous embolats i bous a la mar.

Ni cal dir que els nostres veïns europeus mos contemplen en els mateixos ulls en que mosatros contemplem el fet de que es lapide a una dòna per adulteri en Nigeria: és dir, mos contemplen com el païs barbar i medieval que en efecte mai hem dixat de ser. Em ve al cap ara mateix les sabies paraules del gran cap indi Seattle quan va dir allo de que tot lo que tot lo que ocorre als animals pronte haurà d’ocorrer tambe a l’home. Cada dia més i més especies animals s’estan extinguint… ¿quant de temps passarà abans de que mosatros seguim el seu desti?

Ara alguns politics es plantegen a nivell internacional la possibilitat de concedir alguns drets als grans simis, serien drets basics com el dret a la vida, a la dignitat, a no ser torturats, no ser assessinats innecesariament, etc. És una mida positiva pero insuficient. Soc partidari de crear una Carta otorgada de drets per a tots els animals, una serie de drets basics que anirien a recolzar el dret dels animals de ser tractats respectuosament i el deure de les persones (que som els amos del planeta) a protegir i cuidar als animals, els nostres germans menuts en el món.

¿Per qué s’ha de degollar a un porc en un matador i dixar que es dessagne durant mija hora entre bramits de dolor si en una simple descarrega li dones una mort immediata? ¿Per qué usar la mà d’un gorila de cendrer? ¿Per qué s’han de cosir les palpebres d’un bebe chimpanse i privar-lo de visio de per vida en un experiment inutil? El sers humans tenim dret a matar als animals i a experimentar en ells sempre que siga per necessitat, pero mai per plaer o sadisme. I totes les lleis que vagen per eixa senda, faran de l’home un ser més civilisat i huma.

 

FONT: Llengua Valenciana Blogspot. 5-5-2006.

—————————————————————————–

¿T’agrada l’articul? Pots llegir molts més com este en el meu llibre PER A OFRENAR NOVES GLORIES A VALENCIA. ¡Fes clic en la portada!

portada-sa-lluna-3a

1 comentario (+¿añadir los tuyos?)

  1. J.Ferrer
    Ago 02, 2015 @ 09:47:52

    articul de 2006

    Me gusta

    Responder

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: