Per qué el valencianisme deuria recolzar l’independencia de Catalunya.

Tradicionalment el valencianisme, per ser majoritariament regionaliste i favorable a l’unitat d’Espanya, s’ha mostrat visceralment contrari a l’independencia de Catalunya.  El problema radica en que a l’estar Catalunya dins d’Espanya, el pancatalanisme s’espandix sense remissio: primer fon Balears, despres Valencia, ara Arago. A voltes per a frenar un cancer toca amputar. El valencianisme deuria recolzar la secessio de Catalunya com un paradoxal pero possible antidot front a la forta catalanisacio que ara patim els valencians. A continuacio presente quatre raons:

1) Una Catalunya independent tindria sobre Valencia la mateixa influencia que Portugal puga tindre sobre Galicia. Ben poca, per no dir nula. El gran drama que tenim els valencians és compartir estat ab els catalans. Si quan el president catala Lluïs Companys declarà l’Estat Catala no s’haguera malograt eixe proyecte, hui Catalunya no estaria com està, dins d’Espanya i usant a Valencia com a moneda de canvi en les seues negociacions ab Madrit. Una Catalunya independent mai hauria pogut forçar a la Moncloa a posar la AVL o TV3 en Valencia per posar un cas.

2) Una Catalunya independent per supost tractaria de conseguir el seu somi de països catalans, pero és més que provable que l’Estat Espanyol per a evitar una possible secessio de Valencia apostara per marcar diferencies respecte a Catalunya; és dir, l’unitat de les llengües que ara es manté per interessos politics es trencaria per les mateixes raons. És provable que per a evitar que Catalunya s’emportara a Valencia de la mà, els nostres governants teledirigits des de Madrit promocionaren un Idioma Valencià independent i agitaren l’anticatalanisme més dur.

3) Per supost hi  hauria valencians catalanofils, pero molts d’ells emigrarien a Barcelona per a viure en el seu somiat estat catala. Els que quedaren serien una minoria que aniria diluint-se en el pas del temps frut de les politiques descrites en el punt anterior. És més senzill que Valencia siga un satelit de Catalunya si les dos estan dins del mateix estat (Espanya) que si Catalunya se separa, o Valencia, o les dos. La frontera sempre marca distancies. Si Alemanya no ha pogut absorvir Austria ni Colombia a Veneçuela, més dificil encara seria crear uns països catalans.

4) Una Catalunya independent serviria als valencians per a saber realment cóm es viu millor, si dins d’Espanya o fòra. Si els vaticinis apocaliptics de Madrit que afirmen que un Republica Catalana aniria a la bancarrota es compliren (cosa improvable, mira Andorra), hauriem encertat quedant-nos dins d’Espanya. Per contra, si una Catalunya independent va cada volta millor mentres que una Valencia espoliada fiscalment s’afona per haver de mantindre andalusos, extremenys i companyia, els catalans nos harien mostrat que l’independencia és el cami.

FONT: Som nº 251. Juliol 2011.

18 comentarios (+¿añadir los tuyos?)

  1. J.Ferrer
    Sep 01, 2011 @ 12:00:05

    Ha acabado por fin el agosto de las naciones y volvemos de nuevo a la normalidad. No os perdáis los artículos de este mes de septiembre porque algunos de ellos serán muy polémicos y seguramente enfadarán a más de uno. Dicho de forma popular: volarán las hostias y habrá para todos XD.

    Me gusta

    Responder

  2. Alcoy
    Sep 01, 2011 @ 13:25:15

    Enhorabona pel serial de les nacions. És simplement excelent.. M’han encantat especialment els països estranys tipo Seborga, Tavolara o Orde de Malta. Interesantíssims.

    Me gusta

    Responder

  3. MaruGomita
    Sep 01, 2011 @ 14:11:23

    Interesante, entendí casi todo.. y con respecto a que vuelen las hostias solo puedo decir: JAJAJAJAJAJAJA XD

    Me gusta

    Responder

  4. J.Ferrer
    Sep 01, 2011 @ 16:40:03

    ¡Cielo santo! ¡Puedes entender el valenciano sin haberlo estudiado nunca! ¿Eres una superdotada o algo así?
    ¡Esto se lo tengo que contar a una petarda de funcionaria que me atendió en cierta ocasión, la cual, tras vivir más de 20 años en Valencia me decía que le hablara en castellano porque el valenciano «no lo entiende». ¿Alguien puede creérselo? Más bien será que «no lo quiere entender».
    ¿De dónde es ella? Andaluza, por supuesto.

    Me gusta

    Responder

    • MaruGomita
      Sep 01, 2011 @ 18:07:43

      ¿Te estás burlando de mi???? jeje
      Si chico entendí casi todo, es mas te puedo hacer la traducción gratis para que todos te lean, (hasta la funcionaria) y lo que no entienda te lo subrayo!!
      Hablando en serio, no puede ser, ¿¿ni que le hables despacio?? por qué hacen eso? si es funcionaria no debería hablar el idioma?? Te apuesto a que esa señora gana el doble que tu =D

      Me gusta

      Responder

      • J.Ferrer
        Sep 01, 2011 @ 19:38:03

        Pues mira, estas son las «ventajas» de ser español. Das de comer a unos tipos que vienen literalmente muertos de hambre de sus tierras desoladas (sin ánimo de faltar al respeto) y luego cuando les hablas en valenciano fingen no entenderte, o te dicen con todo el desprecio del mundo y exaltados de rabia «a mí me hablas en cristiano» . Cristiano = castellano. Así lleven 50 años viviendo aquí.

        Así nos agradecen que le demos la oportunidad que su subdesarrollada tierra natal les niega (Castilla, Andalucía, Extremadura, etc).

        300 años llevamos así. Vienen con una mano delante y otra detrás y se creen marqueses. Cuando no te dicen directamente que el valenciano hay que prohibirlo. Aún cuando Valencia les ha dado todo y su tierra sólo les ha traído que hambre y desolación. Así de agradecidos son los españolitos.

        Como ves, Maru, estar dentro de España es todo «ventajas» para Valencia.

        Me gusta

  5. Algu
    Sep 03, 2011 @ 13:32:31

    Yo en cambio pienso que el catalanismo no es ningun ejemplo para Valencia; mas bien, Catalunya con una Valencia libre perderia mucho poder y dinero del que tiene ahora y, por supuesto, muchisimo poder cultural: Se quedaria sin su pasado linguistico (que no existe porque es valenciano) y su configuracion linguistica actual, porque el catalàn actual actua de prision de lenguas para el valenciano y el balear.

    Prueba de lo que estoy diciendo es que otros movimientos han conseguido muchisimo mas en un tiempo infimo (los de las ex-republicas sovieticas, ex-paises yugoslavos, estados africanos, otros europeos, etc)

    Me gusta

    Responder

  6. MIGUEL
    Oct 15, 2011 @ 18:54:38

    Válgame el señor que barbaridades he leído… desde la ciudad felipista de Xixona pongo en duda todo lo que escribes, es mas, te digo que sino eres un analfabeto intelectual, eres un camorrista virtual… si el Reyno de Valencia cayese en las manos de los pancatalanistas «aviaos estais»… decidle adios a las costumbres del Regne, pues ibas a comer sardanas (el españolito de hace 150 años), Barça y pà amb tomàquet durante un buen tiempo…

    Me gusta

    Responder

    • J.Ferrer
      Oct 15, 2011 @ 20:22:51

      Estando dentro de España, Valencia ya ha caído en manos de pancatalanistas. Mira si no que en las escuelas se enseña que somos països catalans. Ah, y todo con el visto bueno del Gobierno central. Por contra, cuando el Reino de Valencia estaba fuera de España, cuando era independiente, toda esta mierda catalanera no la teníamos ni de coña. ¿Solución? Independencia.

      Me gusta

      Responder

  7. Francat
    Ene 02, 2012 @ 16:03:57

    Per motius econòmics ?? Aragó + Catalunya + València + Balears units de nou (la història ho justificaria) serien la potència més forta de tot el mediterrani i de les majors d’Europa. Estar al cantó de la nació castellana és de perdedors i decadents (doncs la mateixa Castilla no existeix i només és Madrid).

    A més els catalanoparlants sempre serem espanyols fins i tot després de trencar l’Estat Espanyol, doncs ‘espanyol’ és un gentilici i condició en llengua catalana, com ara molts altres termes identitaris catalans, i cognoms i topònims a la geografia catalana: corriol, bunyol, panerola, cresol, pujol, Monistrol de Montserrat, Palol de Revardit, Estanyol, Riverola, jínjol, soroll, bestiola, panerola, castanyola, rierol, mussol, pagerol, planyívol, obrívol, etc.

    Si us sentiu castellans podeu fer servir el terme EJJJpañuelo, que més bé us escau, que la mentida històrica identificant castellà amb español no vagi més lluny del què ha anat. Per cert, en tantíssims mapes portolans del segle XVI els valencians figureu com a catalans, és més, València com a capital de Catalonia; per tant els catalans principatins no som més catalans que vosaltres. Porteu 5 segles enganyats pels castellans. I vull anar més enllà, la rojigualda es UNA BANDERA CATALANA abans que castellana, segons els mapes del XVI; els castellans ens la varen robar al segle XVIII per a justificar com a seves, les conquestes americanes de Catalunya.

    Ser pancatalanista seria voler-se anexionar territoris no catalans, com ara Castilla y León, La Mancha, Aragó, etc, …. però València ?? València és tan o més catalana que el que ara s’anomena Catalunya, que en el passat tan sols s’anomenava Comptat de Barcelona, i pertanyia a Catalonia, patria compartida amb valencians i balears.

    http://www.cch.cat/img/secc_m/gran/1476_francois_beninchasa_mediterranea_03.jpg.

    Vegeu com el nom de ‘Catalonia’ limita amb el que seria Murcia o Andalusia.
    Magnífica Roig i gualba, però CATALANA !!! Veig que els castellans es mostren com sempre ineficaços, doncs no arribaren mai a cremar tots els mapes quan pretenien amagar la seva llastimosa història.

    Me gusta

    Responder

    • J.Ferrer
      Ene 02, 2012 @ 16:13:59

      Sí home sí, només t’ha faltat dir això de que En Quixot fon escrit en català, que Cristòfol Colon era català i que totes les llengües neollatines deriven del català. Ale, mante, ves i pren-te la pastilla.

      Me gusta

      Responder

  8. Francat
    Ene 02, 2012 @ 16:17:25

    Pel que fa al tema lingüístic jo ho tinc ben fàcil … crear la llengua artificial catalano-valenciana-balear. Bé que els croats parlen el serbo-croat. Que avui en dia no poguem crear una llengua artificial, com ho varen fer els castellans ajuntant tots els dialectes castellans peninsulars, és perquè no tenim poder polític conjunt pel fet d’estar mancats d’estat que legitimés aquesta empresa lingüística. Òbviament es miraria de recuperar les formes més clàssiques de la literatura nostra, sense acastellanar a poder ser.

    Me gusta

    Responder

    • J.Ferrer
      Ene 02, 2012 @ 16:23:10

      Més fàcil encara… ¿per qué no deixeu de clavar els nassos en Valéncia? És ben senzill… els catalans feu lo que vos rote dins de Catalunya pero deixeu de dir-mos lo que hem de fer o cóm o qué hem de parlar… els valencians no som cap menor d’edat per a estar tutelats per Barcelona.

      Me gusta

      Responder

  9. Francat
    Ene 02, 2012 @ 16:30:25

    Fet i fet, ara que ho penso bé; el terme ‘espanyol’ podria haver estat inventat pels propis catalans per anomenar als castellans a tall despectiu. Recordem els següents ètims:

    Hispanus – Hispà -Espà
    Hispaniolus – Hispaniol – Espanyol — ‘espanyet’ (caràcter despectiu).

    Sembla que als castellans els podria haver agradat la forma catalana de batejar-los o es deurien ‘posar gallets’ refermant (que no reafirmant) el seu nou gentilici ‘espanyol’ regalat pels catalans.

    Me gusta

    Responder

  10. Joan
    Jun 11, 2012 @ 13:20:30

    Els valencians catalans i balears son la mateixa cosa,el que no ho veu esta encegat.Lo que esta clar que no som castellans.

    Me gusta

    Responder

  11. plater i yo
    Jun 15, 2012 @ 17:40:09

    Plater i yo diguem, ¿per que els de la ciutat condal, no escomensen a delimitar els països catalans escomensant per la moncloa? ¡a vore si acabem ya!

    Me gusta

    Responder

Deja un comentario